KLİMA NASIL SEÇİLİR

19-11-2018 18:33
KLİMA NASIL SEÇİLİR

1)      Klima alırken hangi özelliklerine bakmak gerekir? 
Klima seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
İhtiyaca uygun klima kapasite seçmek,Yaşam alanınıza uygun klima tipini belirlemek, COP-EK Etki Katsayısı, EER-EVO Enerji Verimlilik Oranı,yüksek olan klimaların tercih edilmesi, ve  herşeyden önemlisi Bütçenize uygun klimaya bakmak gerekir.
 Klimalar arasında ne tür farklar var?
Klimalar 3 Ana gruba ayrılırlar;
 1- Bireysel 2 - Hafif Ticari 3 - Endüstriyel
Biz sizinle Bireysel Klima türlerini inceleyeceğiz.
 Bireysel Klima türleri 10 farklı türdedirler.Bunlar
1 Duvar Tipi Split Klima
2 Multi Split Klima
3 Inverter Split Klima
4 Yer Tavan Tipi Split Klima
5 Salon Tipi Split Klima
6 Kaset Tipi Split Klima
7 Kanallı Tip Split Klima
8 Mobil Klima
9 Pencere Tipi Klima
10  Dış Ünitesiz Duvar Tipi Klimalardır.
Evimize uygun klimayı seçmek için satıcı ile nelere konuşmak gerekir?
Öncelikle alacağınız klimanın soğutucu gazının (Freon) R22 yerine R410 olmasını satcınızdan isteyiniz.Doğamızı korumak için bu gerekli.Size yakın servisinin olup olmadığını ve garanti koşullarını sorunuz.Kesinliklle odanızın,ofisinizin büyüklüğüne göre bir kapasitede klima seçimini yapmasını satıcınızdan isteyiniz.(Buraya koyalım diğer odalarıda soğutur ısıtır,kapasite bu ama siz bir büyüğünü yada küçüğü yeter diyerek  alım yapmayınız)
 Farklı amaçlar için farklı tipte klimalar mı tercih edilmeli?
Evet Ofis için ev için farklı klimalar tercih edilebilir.Aynı zamanda ev içindeki odalara görede farklı klimalar kullanılmalıdır.Mesela yatak odası kliması sessiz olmalıdır.Mekanının şartlarına göre 10 farklı klimadan biri seçilmelidir.
 Enerji sınıfına göre klimaların özellikleri nelerdir?)
Klimalara enerji sınıflarına; Isıtma kapasitesi için COP-EK Etki Katsayısına, Soğutma kapasitesi için ise EER-EVO Enerji Verimlilik Oranlarına bakılarak sınıflandırılırlar. A sınıfı bir cihaz için (Soğutma) EER-EVO Enerji Verimlilik Oranı 3,2 ve ve üzerinde olmak zorundadır.(Isıtma)COP-EK Etki Katsayısıda 3,6 ve üzerinde olmak zorundadır.
Bu yüzden aldığınız her cihazın COP-EK Etki Katsayısı, EER-EVO Enerji Verimlilik Oranına bakararak bütçenize uygun cihazı seçmelisiniz.

2)      Klima alırken gücüne nasıl karar vermeliyiz?
a.       (Klimada güç birimi nedir?
Klimaların Güç Birimleri Kalori,Ton,Watt,HP ve BTU/h dır. 1 Ton 12.000 Btu/h
1 kWatt  =  1,341 HP , 1 kWatt  =   859,68 kCal/h , 1 kWatt  =  3412 Btu/h
b.      BTU ne demektir?
Btu - British Thermal Unit bir libre  suyun sıcaklığını 63° F'den  64 °F'ye çıkartmak için gerekli olan enerji miktarıdır.
c.       BTU değeri hesaplanırken nelere dikkat edilir?
Bulunduğunuz bölgenin sıcaklıklarına dikkat ediniz. (Akdeniz Bölgesi,Karadeniz Bölgesi,İstanbul,Maraş sıcaklıkları gibi) Odanızın alanını hesaplaynız.Kapı,cam sayıları,odanın baktığı yön(kuzey güney gibi) ve kat durumuna bakılarak (zemin kat,en üst kat gibi) BTU değeri hesaplanır.Pratik olarak Odanızın alanı ile Bölgelere göre değişir ancak 450 Btu/h  ile çarpın.Bu size odanın BTU hesabı için bilgi verecektir. Mesela 40*450=18000 Btu/h yapar.İnsan sayısı 4 den fazla ise bu odada her fazla insan için 600 Btu/h üzerine ekleyiniz.
d.      Güçsüz bir klima alırsak ne tür sorunlar yaşayabiliriz?)
Odanız için yada ofisiniz için uygun olmayan güçte bir klima aldıysanız.Herşeyden önce çok enerji harcayacağınız bilmenizi isterim.Bunun dışında klimanızdan yeterli derecede yararlanamayacaksınız.Ve servis hizmetleride çalışmasına bağlı olarak artacaktır.Yani yetersiz kapasitede cihaz almanız zaman içinde daha fazla para harcamanıza sebeb olacaktır.Bu yüzden uygun kapasitede cihaz almanızı öneririz.
3)      Klima montajı için nasıl bir keşif yapılır?
(Klima keşfi nedir?
Klima cihazının uygun montaj yerinin belirlenmesi,klima kapasitesinin belirlenmesi,su giderinin ve elektrik bağlantılarının belirlenmesi gibi işlerin yapılmasına klima keşif denir.
Klima için keşfi kim yapar?
Klima keşfini Makina Mühendisleri,İklimlendirme ve Soğutma Teknikerleri,Teknisyenleri ve bu sektörde tecrübe yapmış kişiler tarafından yapılır.
Klima keşfi sırasında nelere bakılır?
Klima ünitesinin görselliği bozmadan ve kimseyi rahatsız etmeyecek bir yer belirlemek, bu yer belirlendikten sonra elektrik bağlantısı ve su gideri bağlantısı yerlerine bakılır.
 Odanın hangi özelliklerine göre klima tavsiye edilir?
Oda bir yatak odası ise ses seviyesi düşük olan klimalar tercih edilmelidir.Özellikle Inverter klimalar.Bir bekleme salonu ise burada Salon tip tercih edilmelidir.Tarihi bir yapıda oturuyorsanız dış görüntüyüde bozmak istemiyorsanız Dış ünitesiz klimalar kullanılmalıdır.Geniş bir Ofis ise Kaset Tipi yada Gizili Kanallı Klimalar Kullanılabilir.
Keşif için ücret alınır mı?)
Bir çok Klima Markası Keşif için ücret almamaktadır.
4)      Klima evin neresine monte edilmeli?
(Klimanın monte edileceğe yere nasıl karar verilir?
Klimanın Tipi ne göre değişri ancak önemli olan su gideri ve elektrik bağlantısının kolay yapılabilecek bir yer olması gerekir.
 Hangi duvarlar tercih edilir?
Düz duvarlar ve dış cepheye bakan duvarlar tercih edilmelidir.
 Odanın şekline göre klimanın monte edileceği duvar değişir mi?
Odanın şekline ve kullanım amacına göre klima montajında değişiklikler olur.
 Oturma düzeni neden önemlidir?
Ofis yada evde klimadan etkilenmemek için oturma yada yaşam alanları iyi belirlenmelidir.
Odada oturacaklara yandan mı, karşıdan mı yoksa arkadan mı üflemesi gerekir?
Mümkün olduğu kadarı ile kişiye direk üfleme yandan,önden ve arkadan üfleme yapmamalıdır.Zoronlu kalınırsa eğer mümkün olduğu kadar uzaktan üflenmesi sağlanmalıdır.
Klimanın güneş gören bir yere monte edilmesi neden tavsiye edilmez?)
Klima Güneş Gören bir yere montaj edilirse üzerindeki ısıyı dışarı atma işlemi zorlaşacaktır.Bu sebebten daha çok enerji harcayacaktır.Ve verimi düşecektir.
5)      Klima montajı nasıl yapılır?
(Klima kaç parçadan oluşur?
Split Tip Klimalar 2 parçadan oluşurlar.
 Bu parçalar nasıl monte edilir?
İç Ünite İç mekanda uygun bir yere montaj edilir. Çekilecek boru hattının yatay ve dikey mesafelerinin cihaz katalog değerlerine uygun olmalıdır.İç ve dış Üniteler kolay ulaşılır bir yere montaj edilmelidir.Herhangi bir servis, arıza ve taşınma sırasında ekstra maliyet çıkarmamalıdır. İç ve dış Üniteler su terazisi ile dengeli bir şekilde montaj edilmelidir.
 Dış ünite nasıl monte edilir?
Dış Unite Mekanın dışına montaj edilmek zorundadır.Montaj ayakları duvara sağlam bir şekilde tutturularak üzerine dış ünitenin montajı yapılır.Dış Ünite kesinlikle ayaklara montaj vidası ile sıkı sıkıya montajlanmalıdır.
 İç ünite her duvara konabilir mi?)
İç ünite mümkün olduğu kadar dış üniteye yakın olarak montaj edilirse maliyet azalır.Bu yüzden iç dış unite yakın olmalı buna bağlı olarak su giderininde uygun bir yerde olmasına dikkat edilmelidir.

KLİMA NASIL ÇALIŞIR

1)      Klima nasıl soğutur?
a.       (Klimanın soğuturken çalışma prensibi nedir?
Klima Kompresor, Yoğuşturucu(Kondanser),Genleşme vanası(Expansion valf), Buharlaştırıcı(evaporator), olarak dört parçadan oluşur. Kompresor, Yoğuşturucu(Kondanser) Dış üniteyi oluşturur, Genleşme vanası(Expansion valf), Buharlaştırıcı(evaporator)İç üniteyi oluşturur.İç ünite üzerinden geçen hava üzerindeki ısıyı buharlaştıcıdan geçen gaza bırakır ve bu şekilde havanın nemi ve ısısı düşürülmüş olur.
b.      Soğutmak için havayı nasıl kullanır?
İç Ünite üstüne mekandaki havayı çeker ve Evaporator(Buharlaştırıcı) finlerinden geçirerek havanın nemini ve ısısını alır.Bu şekilde mekandaki hava soğutulmuş olur.
c.       Klima soğuturken ne kadar enerji harcar?)
Klima Kapasitesine göre değişen bir değerdir.Ancak bilinmesi gereken EER-EVO Enerji Verimlilik Oranı 3,2 olan bir klima 1 kw lık elektrik enerjisine göre 3,2 kw lık soğutma işi yapar.Bu yüzden klima almadan EER-EVO Enerji Verimlilik Oranı bakınız.
2)      Klima nasıl ısıtır?
a.         (Klimanın ısıtırken çalışma prensibi nedir?
Heat Pump(Isı Pompası ) Klima Kompresor, Yoğuşturucu(Kondanser),DörtYollu vana,Genleşme vanası(Expansion valf), Buharlaştırıcı(evaporator), olarak dört parçadan oluşur. Kompresor, Yoğuşturucu(Kondanser), DörtYollu vana Dış üniteyi oluşturur, Genleşme vanası(Expansion valf), Buharlaştırıcı(evaporator)İç üniteyi oluşturur. Isıtmada İç ünite Dört Yollu vana sayesinde Kondanser(Yoğuşturucu)halini almaktadır. Üzerinden geçen hava Yoğuşturucudaki gazın sıcaklığını üzerine alır ve bu şekildehava ısınır.
b.        Klimanın üretim amacı ısıtmak mı yoksa soğutmak mıdır?
Klimalar günümüzde genlde  hem ısıtma hem soğutma yapabilecek şekilde yani Isı Pompası (Heat Pump) olarak üretilmektedir.Aksi belirtilmedikçede split klimaların geneli ısı pompası gibi çalışır.Yalnızca soğutma olan klima tipleride vardır.
c.        Isıtırken havayı nasıl kullanır?
Isıtmada İç Ünite üstüne mekandaki havayı çeker ve Yoğuşturucu(Kondanser) finlerinden geçirerek havanın ısınmasını sağlar.Bu şekilde mekandaki hava sısıtılmış olur.
d.        Klima ısıtırken çok enerji harcar mı?)
Klima Kapasitesine göre değişen bir değerdir.Ancak bilinmesi gereken COP-EK Etki Katsayısıda 3,6 olan bir klima 1 kw lık elektrik enerjisine göre 3,6 kw lık ısıtma işi yapar.Bu yüzden klima almadan COP-EK Etki Katsayısıda bakınız.

3)      Salon tipi klimaların özellikleri nelerdir?
(Salon tipi klima nedir?
Yerde ayakta duran split klima tipidir.
Salon tipi klimalar hangi evlere, hangi odalara uygundur?
Bu tip klimalar geniş hacimli yada odalara uygun klimalardır.40 m2 ve üzeri olan odalarda yada ofislerde kullanılmaldır.
 Salon tipi klimalar pahalı mıdır?
Amaca uygun bir klima ise pahalı değildir.Fiyatları 1800 TL ile 7800 TL arasında değişmektedir.
Salon tipi klima seçerken hangi özellikleri ön plana çıkar?)
Heat pump (Isı Pompası) haricinde Isıtıcılı yada ısıtıcısız olması,24 000 Btu/h ve 48 000 Btu/h olmak üzere iki farklı kapasitede satılılırlar piyasada,Her klimada olduğu gibi bu klimanında gaz cinsinin R 22 olmamasına dikkat ediniz.
4)      Split klimaların özellikleri nelerdir?
 (Split klima nedir?
Klimanın ikiye ayrılmasıdır. Kompresor, Yoğuşturucu(Kondanser), DörtYollu vana Dış üniteyi oluşturur, Genleşme vanası(Expansion valf), Buharlaştırıcı(evaporator)İç üniteyi oluşturur.
 Split klimalar kimler için uygundur?
Günümüzde yaygın olarak artık bireysel klimalarda split klima tercih edilmektedir.Bu yüzden tüm bireysel klima isteyenler için kullanılması en uygun klima tipidir.
 Split klima seçerken hangi özellikler ön plana çıkar?
Ses seviyesi, Isıtma kapasitesi için COP-EK Etki Katsayısına, Soğutma kapasitesi için ise EER-EVO Enerji Verimlilik Oranlarına bakınız. Gaz cinsinin R 22 olmamasına dikkat ediniz. Farkl tipteki split cihazları kullanım amacınıza göre tercih ediniz.Inverterli split klima türlerini daha az enerji harcamak için tercih ediniz.
Split klimalar neden çok tercih edilir?)
Bireysel olması,Her oda için ayrı ayrı çalıştırabilmeniz.Servis Kolaylığı.Yaygın olarak üretilmesi ve kullanılması diye biliriz.
Inverter Split klimalar nedir?)
Inverter klima oda yüküne bağlı olarak kompresör devrini kontrol edip soğutma/ısıtma kapasitesini değiştirebilen klimalardır.

KLİMA KULLANIRKEN BİLMENİZ GEREKENLER

1)      Klimanın verimli çalışması için nelere dikkat edilmeli?
(Klimadan tam randıman almanın püf noktaları nelerdir?
Klimanızın belli periyodlarda iç ve dış ünitelerinin bakımının ve gaz kontrolünün yapılmasına dikkat ediniz.Filtrelerini sık sık kontrol ediniz.
 Hangi hava sıcaklıkları arasında klima daha iyi çalışır?
22˚C ile 24 ˚C iç ortam sıcaklığı için en ideal hava sıcaklığıdır.
Klimayı sürekli çalıştırmak klimaya zarar verir mi?
Elbetteki verir.Bu yüzden uygun klima seçmek çok önemlidir.Durduraksız çalışan Klimanız sorun çokarmazsa bile, ömrünün kısalacağını biliniz.
 Klimanın düzenli bakımı nasıl yapılır?)
İç ünite filtresinin yerinden sökülerek, yıkanması temizlenmesi gerekir.
2)      Klima iyi ısıtmıyorsa ne yapmalıyız?
 (Klima ısıtmıyorsa problem ne olabilir?
Klimalar genelde aksi belirtilmediyse 4˚C altında ısıtma yapamazlar.Kuru soğuk ayazda klimalar genelde ısıtmazlar.Bu şartların haricinde ısıtma yapmıyor ise Isıtma modu seçilmemiştir.Elektrikli ısıtıcı (Salon Tipleri genelde Elektrikli ısıtıcılıdır.) sigortası atmıştır.Yada ısıtıcı arızalanmıştır

Servis çağırmadan önce hangi kontroller yapılmalı?
Filtreleri kontrol ediniz, İç ve dış ünitelerin hava giriş ve çıkışlarının kapalı olmadığından emin olun,Kumandanızdan ısıtma modunun tercih edilip edilmediğine bakınız. Pencere ve kapıların kapalı olduğuna emin olun. Isıtma modunda ve hala ısıtma yapmıyorsa klimanızı 5-10 dk kapalı tutup yeniden çalıştırınız. Yine ısıtma yapmıyor ise servis çağırınız.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.